El relleu generacional no està garantit
Barcelona Agrària
Portal web del programa de la Diputació de Barcelona per millorar el sistema agroalimentari de la província.
-->
Amb el suport de:
Amb el suport de:
Sostenir i fer créixer una empresa és una aventura apassionant, però també plena de reptes i, sovint, de maldecaps.
Per acompanyar-te en aquest camí, et presentem una guia interactiva que posa nom als obstacles més habituals en alguns dels sectors clau a Catalunya, i hi proposa solucions pràctiques, amb sentit comú i mirada innovadora.
Consulta les recomanacions i inspira't amb casos d'èxit reals
01 /
El món rural aguanta amb força, però també amb moltes dificultats. L'agricultura i la ramaderia catalanes treballen en un equilibri fràgil entre tradició i innovació, amb marges ajustats i exigències creixents. Quins són els reptes més urgents i com s'hi pot fer front?
Obre la carpeta
No t'ho perdis!
05.01.2025
Publicat!
Properament
05.01.2025
02 /
El turisme és un dels motors econòmics de Catalunya, però també un sector en transformació constant. L'equilibri entre sostenibilitat, rendibilitat i convivència no sempre és fàcil, especialment per a les empreses petites i familiars. Com podem fer front a aquests reptes?
Obre la carpeta
No t'ho perdis!
19.01.2025
Publicat!
Properament
19.01.2025
03 /
Psicologia, fisioteràpia, nutrició, centres de bellesa, dentistes… El sector del benestar és ampli i divers*, però malgrat la importància dels serveis que ofereix, molts projectes petits han de fer equilibris constants per sostenir-se, fer-se visibles i arribar a un públic fidel.
Obre la carpeta
No t'ho perdis!
23.06.2025
Publicat!
Properament
23.06.2025
04 /
La restauració és un sector vibrant, motor econòmic i part fonamental de la vida social i cultural del país. Però també és un dels àmbits amb més precarietat, jornades intenses i dificultats per conciliar. Quins són els seus reptes i com s'hi està responent?
Obre la carpeta
No t'ho perdis!
17.07.2025
Publicat!
Properament
17.07.2025
05 /
La cultura és un motor de cohesió, creativitat i sentit col·lectiu, però també un sector vulnerable, sovint sostingut per la passió més que no pas per l'estabilitat econòmica. Projectes petits i mitjans arreu de Catalunya bateguen amb força, quins són els seus reptes?
Obre la carpeta
No t'ho perdis!
31.07.2025
Publicat!
Properament
31.07.2025
Àmbit
El món rural aguanta amb força, però també amb moltes dificultats. La ramaderia catalana treballa en un equilibri fràgil entre tradició i innovació, amb marges ajustats i exigències creixents. Quins són els reptes més urgents i com s'hi pot fer front?
El relleu generacional no està garantit
La mitjana d'edat dels ramaders a Catalunya supera els 50 anys, i cada vegada hi ha menys famílies que tenen algú jove disposat a agafar el relleu. El sector pateix una falta de reconeixement social i econòmic, i sovint la percepció és que dedicar-se a l'agricultura i la ramaderia comporta sacrificis que no es veuen compensats. La solitud, la pressió constant i la inestabilitat econòmica no ajuden.
Un remei
Una de les iniciatives més útils és la creació de vincles entre pagesos i agricultors a punt de jubilar-se i joves que volen començar. El Banc de Terres de la Diputació de Barcelona facilita aquest traspàs, posant en contacte explotacions sense relleu amb persones disposades a continuar-les'
Des de l'administració també s'impulsen diversos programes de mentoria en aquest sentit, com ara el que està en marxa des del Servei de Formació Agroalimentària (SFA), unitat del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA) que gestiona les 15 escoles agràries de Catalunya, amb l'objectiu d'acompanyar i assessorar joves amb idees de negoci viables en el sector agropecuari.'
El programa va dirigit als joves que van sol·licitar l'ajut de primera instal·lació i es tracta d'una de les actuacions previstes dins l'Estratègia de Relleu Generacional de Catalunya.
Els costos de producció no deixen de pujar
Durant els darrers anys, els costos vinculats a l'agricultura i la ramaderia s'han disparat. El preu dels pinsos, l'electricitat, el gasoil i el manteniment de la maquinària s'han incrementat de manera notable, mentre que els preus de venda sovint no han pujat al mateix ritme. Aquest desajust constant obliga moltes explotacions a treballar amb marges mínims o, directament, per sota del llindar de viabilitat.
Un remei
Davant l'increment constant del preu de l'electricitat i el gasoil, moltes explotacions opten per generar part de la seva pròpia energia, mitjançant instal·lacions de plaques solars o sistemes de biomassa adaptats a les necessitats del sector. Tot i que els grans ajuts com els Next Generation de moment han tancat convocatòries, hi ha alternatives: línies de finançament bonificat, acords amb cooperatives locals i opcions de lísing energètic (lloguer amb manteniment inclòs), que eviten la inversió inicial elevada.
Afrucat, l'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya, per exemple, va crear i gestiona des del 2008 un grup de compra conjunta de l'electricitat consumida per les centrals fructícoles de Catalunya, al qual s'han incorporat també firmes de l'Aragó, un model d'èxit reconegut a tot Europa i copiat per moltes altres entitats.
La burocràcia fa perdre hores (i ànims)
Qualsevol persona que gestioni una explotació d'agricultura o ramaderia sap que la feina al camp no s'acaba quan es tanquen les portes. Certificats, normatives sanitàries, informes ambientals, ajuts europeus, traçabilitat digital... La càrrega administrativa ha crescut de forma exponencial i molts professionals del sector senten que passen massa temps davant de pantalles i papers, i massa poc amb els animals.
Un remei
Sovint els pagesos han de fer tràmits en fins a 27 plataformes diferents. És per això que les cooperatives agràries ofereixen serveis de gestió documental centralitzada per a les seves sòcies i socis. Això permet delegar les tasques més feixugues com la tramitació de subvencions PAC, els registres sanitaris i les actualitzacions censals i centrar-se en l'activitat productiva.
A més, alguns d'aquests serveis ja integren eines digitals senzilles adaptades al mòbil, amb alertes i arxius ja preparats per a inspeccions. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya també disposa d'un catàleg dels serveis que presta al sector inclosos dins l'activitat de representació o bé amb tarifes reduïdes per a les cooperatives sòcies.
El consumidor vol saber més (i millor)
El perfil del consumidor ha canviat. Cada cop hi ha més consciència sobre la traçabilitat, el benestar animal, l'impacte ambiental i la qualitat nutricional del que mengem. Però respondre a aquestes expectatives implica un esforç extra per part dels ramaders i agricultors, tant en processos com en comunicació. Sovint cal fer inversions (per exemple, en millores de benestar animal), obtenir certificacions o redissenyar el model de venda. I això, evidentment, no sempre és fàcil ni immediat.
Un remei
Benvinguts a Pagès Tot l'Any (BaP) és un projecte de la Generalitat que va néixer el 2016 per donar a conèixer tots els productors de Catalunya, que obren les portes de casa seva per compartir la seva feina al camp, la pastura, la granja o l'obrador. És la forma de mostrar d'on neix tot allò que mengem i qui hi ha darrere dels aliments que arriben a les nostres taules. Una oportunitat per apropar-se a les explotacions i omplir el rebost comprant directament al productor. A més de generar ingressos complementaris, ajuda a explicar el valor del producte i a reforçar la confiança del consumidor.
Diversificar no és tan fàcil com sembla
Turisme rural, tallers educatius, elaboració de formatges, venda directa, experiències agroturístiques... Diversificar sembla la paraula màgica per sobreviure en entorns rurals, però la realitat és que posar-ho en pràctica demana temps, permisos, formació i recursos que no tothom té. A més, el marc normatiu actual sovint no acompanya: no és el mateix produir que transformar o acollir visitants.
Un remei
El Programa de Desenvolupament Rural (PDR) és un dels principals instruments de què disposa la Generalitat de Catalunya per promoure una política estructural dirigida al món rural, donant especial atenció als sectors agraris i forestals. Els fons del PDR cobreixen des de millores estructurals a explotacions fins a projectes de transformació agroalimentària, iniciatives de valorització del patrimoni rural, turisme sostenible o serveis ambientals. A més, el programa incorpora una línia específica d'ajuts per a joves agricultors i ramaders que vulguin impulsar noves activitats o adaptar-se als nous models productius.
El sector agrari i ramader, igual que molts altres sectors a Catalunya, fa front a reptes als quals no sempre es pot posar remei a nivell empresarial. Hi ha problemàtiques estructurals que també suposen un maldecap per al sector i que són rellevants. Aquestes són algunes de les preocupacions estructurals per a les quals el sector demana canvis:
Preus justos i regulació del mercat
Reclamen que es garanteixin preus de venda per sobre dels costos de producció i denuncien que moltes vegades es venen productes (llet, carn, cereals, fruita) per sota del preu de cost.
Contractació adaptada i regularització de la mà d'obra
La pagesia continua sense tenir una modalitat de contracte adaptada a les feines de temporada, fet que l'obliga a fer servir fórmules pensades per a altres sectors i que no funcionen al camp. A més, milers de persones disposades a treballar no poden fer-ho legalment per falta de papers: el sector reclama poder-les contractar de manera regular i immediata.
Protecció real al model de pagesia
La pagesia demana a les administracions una protecció real del seu model, que inclou accions com la celeritat en el pagament d'ajuts per sequera, la simplificació burocràtica i la finestreta única, la protecció del sòl agrari i la inversió en les infraestructures rurals bàsiques
“Banc Sabadell Segment Agrari es posiciona com un aliat clau per al sector agrari i ramader, oferint una gamma de serveis financers especialitzats per facilitar l'accés a la modernització del sector de manera sostenible i eficient, així com una millora de la competitivitat dels agricultors i ramaders. Una de les claus de l'èxit és que totes dues parts parlem el mateix llenguatge i ens esforcem perquè segueixi sent així”.
Préstecs
Ofereixen la possibilitat d'obtenir el capital necessari per finançar plantacions, maquinària, bestiar, avançar ajuts, etc., sense comprometre la liquiditat de l'agricultor o ramader. Amb condicions adaptades a les necessitats del sector, aquests préstecs ofereixen terminis flexibles.
Préstec FLEXI Agro — Un préstec per al dia a dia, amb total flexibilitat de pagament. Permet avançar l'import de la PAC i altres ajudes, la prima d'Agroseguro o simplement cobrir les despeses de campanya. Així, es disposa de liquiditat segons les necessitats.
Préstec Plantacions — Pensat per a agricultors que necessiten finançar la plantació d'arbres o cultius (fruiters, oliveres, vinyes, ametllers, etc.) que requereixen una inversió inicial elevada i diversos anys per donar rendiment.
Préstec Granja — Pensat per a ramaders que necessiten finançar la millora, ampliació i/o construcció de la seva explotació o granja.
Renting i leasing
Són alternatives financeres que permeten a agricultors i ramaders utilitzar maquinària sense haver-la d'adquirir. Inclouen el manteniment i la gestió dels equips, eviten l'endeutament, ofereixen avantatges fiscals i permeten renovar els models per altres de més moderns.
Renting Agro — Tot en un únic contracte, amb la possibilitat d'incloure el 100% de la inversió. Les quotes es consideren despesa directa i l'IVA és deduïble.
Leasing per a bestiar boví — Pensat per a l'adquisició de vaques lleteres o nodrisses, permet una avantatjosa deducció fiscal
Renting per a granges — Facilita la modernització o construcció de granges amb finançament flexible.
Convenis d'àmbit europeu i APP Agro
Banc Sabadell també està adherit a convenis d'àmbit europeu (BEI), estatal (ICO-MAPA-SAECA) i autonòmics (ICF DARP, Avalis) per donar resposta a qualsevol necessitat de finançament o liquiditat del sector. Aquests convenis permeten accedir a condicions preferents i afavoreixen la renovació i modernització dels equips.
A més, els clients disposen de l'APP Agro, des d'on poden accedir a notícies rellevants del sector, informació sobre subvencions, una agenda d'esdeveniments destacats i detalls sobre els convenis de col·laboració del Banc Sabadell amb els principals actors del sector, entre altres recursos d'interès
Descarrega el PDF
Descarrega la guia en PDF
Baixa'l
Àmbit
El turisme és un dels motors econòmics de Catalunya, però també un sector en transformació constant. L'equilibri entre sostenibilitat, rendibilitat i convivència no sempre és fàcil, especialment per a les empreses petites i familiars. Com podem fer front a aquests reptes?
Temporades curtes i concentrades
El calendari turístic català encara gira al voltant dels festius i les vacances escolars en el cas de la població local. Molts allotjaments i activitats reben una allau de reserves en pocs períodes i pateixen aturades importants la resta de l'any. Això dificulta sostenir equips, serveis i estabilitat econòmica. I sovint, el marge perdut en temporada baixa és difícil de compensar. A més, la manca d'activitat sostinguda impedeix fidelitzar clients i limita la capacitat d'inversió a llarg termini. Tot plegat fa que la dependència de dates puntuals sigui un risc estructural per a molts negocis.
Un remei
Paquets temàtics amb productors, guies, restaurants o artesans permeten oferir escapades atractives en caps de setmana de tardor, hivern o primavera. Plans com tastos, tallers, rutes o jornades singulars atrauen públic amb motivacions diferents. Iniciatives com el Grand Tour de Catalunya ofereixen suport i difusió per a aquest tipus d'activitats i exploren la diversitat de possibilitats amb resultats molt positius.
La clau de teixir aliances locals no només redueix l'esforç individual, sinó que enriqueix molt més l'experiència. Aquestes iniciatives es poden vincular a fires, mercats o festivitats locals per aprofitar sinergies i visibilitat. Plataformes com Fem País o Descobrir.cat també radiografien cada pam del territori a la cerca de les millors experiències per gaudir de Catalunya amb respecte i autenticitat.
Sovint es pensa en el turisme com a activitat vacacional, però també hi ha un sector professional que viatja: el turisme de negoci (MICE). Aquest tipus de viatger cada vegada té més importància al nostre país i és una palanca per a desestacionalitzar el turisme i allargar temporades, ja que aquest col·lectiu no ve quan les persones realitzen les seves vacances. L'activitat de fires i congressos és un motor econòmic molt important per a determinades ciutats i aporten una rendibilitat més gran als explotadors turístics.
Dependència de mercats internacionals molt estacionals
En moltes zones de costa o àrees turístiques madures, una part important dels ingressos depenen de visitants internacionals. Aquests mercats concentren els viatges durant els mesos d'estiu i, sovint, en setmanes molt concretes. Això genera una temporada molt curta i fràgil: si hi ha una crisi, un canvi en els vols o condicions climàtiques adverses, el cop és directe. A més, és complicat compensar aquest buit amb el mercat local, que sovint no està tan present en l'oferta habitual.
Un remei
Una estratègia clau és obrir-se a mercats europeus menys saturats però amb potencial: escandinaus, belgues, suïssos, holandesos o del centre d'Europa. Girona, per exemple, ja és la vuitena ciutat preferida del món pels escandinaus. Aquests públics tenen hàbits diferents: viatgen més sovint fora de temporada alta, busquen propostes sostenibles i tenen un alt poder adquisitiu.
Turisme de Catalunya, les diputacions i alguns consorcis comarcals ofereixen suport per arribar-hi: campanyes de comàrqueting, presència conjunta a fires internacionals com l'ITB Berlin o la WTM de Londres, i accés a estudis de mercat i tendències. A Barcelona se celebra també el B-Travel, l'esdeveniment firal més gran d'Espanya destinat al públic viatger enfocat tant al B2B com al B2C. Aquí es troben les principals agències de viatges, hotels, operadors de creuers, companyies de transport i empreses de serveis turístics.
També és important adaptar part de l'oferta a perfils concrets, com parelles sense fills, jubilats actius o viatgers individuals, que tenen més flexibilitat de dates. Això pot incloure traducció de materials a idiomes clau, presència en portals internacionals i col·laboració amb agències receptives especialitzades. A més, hi ha línies d'ajut per digitalitzar i traduir continguts, o per accedir a mercats emergents amb formació i assessorament.
Fer del turisme un bon veí
En determinades zones de Catalunya, sobretot en punts de la costa, espais naturals fràgils o nuclis patrimonials molt visitats, l'activitat turística posa en tensió la capacitat de càrrega del territori. L'impacte sobre el preu de l'habitatge, la massificació de serveis públics o la pèrdua de tranquil·litat quotidiana, tensa la població local i afegeix un repte extra a les empreses turístiques: fer del turisme un bon veí.
Un remei
Per revertir aquesta dinàmica, cada cop més empreses i institucions aposten per un model turístic arrelat al territori i en diàleg amb la comunitat local. Això implica dissenyar activitats que tinguin un retorn clar per a qui hi viu: visites guiades conduïdes per veïns, tallers compartits amb artesans o jornades que visibilitzin oficis i sabers locals. El segell de Unique Shops, per exemple, és la iniciativa de Turisme de Barcelona per impulsar entre organitzadors d'esdeveniments, agències de viatge i empreses passejades a peu pel comerç singular de la ciutat amb propostes de disseny, artesania i gurmet.
La revista ‘Rutes Cooperatives per Catalunya' recull alguns exemples inspiradors que promouen un model de turisme més sostenible i cooperatiu a través de la confecció de nou rutes cooperatives que recorren tot el territori català. El turisme regeneratiu, que no només minimitza l'impacte, sinó que aporta valor, és una línia creixent que pot marcar la diferència.
Cal destacar que més enllà dels habitatges d'ús turístic (HUT's), hi ha models més respectuosos i que mantenen una bona relació amb el veïnat: hotels, aparthotels, càmpings, apartaments turístics (AT's). Aquests darrers són edificis sencers dedicats al servei d'allotjament de curta estada i per tant tenen menys incidència en el veïnat.
Dificultat per trobar personal format i motivat
El sector turístic ofereix moltes oportunitats laborals, però sovint costa cobrir llocs de treball, especialment en períodes puntuals o en zones rurals. Els horaris intensos, la temporalitat i el desplaçament poden fer que costi atraure i retenir professionals. A això s'hi suma la necessitat de perfils amb competències específiques, com idiomes, atenció al client o coneixement del territori. Tot plegat suposa un repte de captació i de fidelització de talent, però també una oportunitat per repensar com fer del turisme un sector encara més atreu i digne.
Un remei
Una via molt efectiva per resoldre el repte del personal és establir col·laboracions amb centres de formació locals: escoles d'hoteleria, cicles formatius de turisme o institucions que ofereixen formació ocupacional. Aquests acords permeten acollir alumnes en pràctiques, detectar talent jove i, sovint, incorporar-lo de manera estable un cop finalitzat el període formatiu. El departament d'Empresa i Treball reuneix molts d'aquests recursos, que inclouen cursos d'idiomes per a professionals del turisme, formació universitària o l'oferta formativa del SOC, entre d'altres.
A més, molts ajuntaments, consells comarcals i entitats de promoció econòmica impulsen formacions específiques per a treballadors del sector turístic: idiomes, gestió de reserves, atenció al client o coneixement del territori. Aquestes formacions sovint són gratuïtes o subvencionades, i poden oferir-se en horaris adaptats a la realitat del sector. La direcció general de turisme i l'Agència Catalana de Turisme en col·laboració amb Eurecat Academy, recullen al Pla #formacióturismecat les possibilitats adreçades als professionals del sector turístic català.
Pressió per adaptar-se a criteris de sostenibilitat
Cada cop més viatgers trien on anar en funció dels seus valors: impacte ambiental, retorn social, respecte cultural, accessibilitat... Aquest canvi de mirada és positiu, però per a moltes petites empreses representa un repte. No saben per on començar, no disposen de personal tècnic i els falta pressupost per fer grans inversions. A més, hi ha la concepció que els tràmits per obtenir certificacions ambientals són llargs i complexos.
Un remei
La clau és començar per canvis petits, però visibles i progressius: substituir envasos d'un sol ús, fer compres a proveïdors locals, ajustar el consum energètic o gestionar millor els recursos com l'aigua. Són accions concretes, assequibles i que ja generen impacte i confiança.
Per fer el pas següent, existeixen certificacions adaptades a tota classe de negocis, com Biosphere Sustainable Lifestyle. Les empreses privades, serveis i entitats públiques de la ciutat i les comarques de Barcelona que vulguin millorar la seva gestió en sostenibilitat turística i el seu posicionament com a destinació turística poden adherir-se al programa Compromís per a la Sostenibilitat Turística Comarques de Barcelona Biosphere i aconseguir el segell que identifica les empreses sostenibles. A més, Turisme de Catalunya ofereix eines d'autoavaluació gratuïtes per identificar punts de millora i accedir a itineraris formatius o distintius voluntaris.
També és important conèixer i sumar-se a iniciatives col·lectives que promouen la sostenibilitat des del territori. Un bon exemple és la xarxa Pobles amb Encant, formada per petits municipis que cooperen per oferir una proposta turística conjunta, arrelada i respectuosa amb el medi ambient.
El pla d'acció climàtica del sector turístic a Catalunya dona resposta al compromís signat a la Declaració de Glasgow impulsat per l'Organització Mundial del Turisme de Nacions Unides i al Compromís Nacional per un Turisme Responsable de Catalunya.
El sector turístic afronta problemàtiques que no sempre tenen a veure amb la gestió individual dels projectes. Diverses entitats i professionals del sector demanen transformacions a nivell territorial, normatiu i d'infraestructura per fer possible un turisme més equilibrat, sostenible i accessible. Aquestes són algunes de les principals demandes del sector:
Equilibri territorial i suport a destinacions emergents
Les entitats del sector reclamen estratègies que evitin la sobrecàrrega de zones hipervisitades i afavoreixin la descentralització. Això implica reforçar la promoció i la infraestructura en destinacions d'interior o menys conegudes i garantir una distribució més equilibrada dels recursos.
Inversions en transport públic i connexions sostenibles
La falta de connexions eficients dificulta l'accés a moltes destinacions sense vehicle privat. Empreses i ajuntaments demanen una millora de la xarxa de transport públic, horaris coordinats i la promoció d'opcions de mobilitat més sostenibles per al turisme de proximitat.
Simplificació administrativa i claredat normativa
Molts projectes turístics petits es troben amb traves burocràtiques complexes, normatives disperses i requisits difícils de complir sense suport tècnic. Parts del sector també demanen flexibilitzar la taxa turística i destinar la recaptació al mateix sector.
“A Banc Sabadell Sector Turístic som 'advisors': analitzem els projectes de les empreses i els ajudem a formular la proposta de finançament o inversió que més els escau. El coneixement que tenim del sector i la representació que ostentem a nivell nacional -amb presència a Cambra d'Espanya, CEOE, Futurisme, Patronats de Turisme, Gremis i Associacions, i Taula Gironina de Turisme- ens avalen en la nostra experiència.”
Finançaments a llarg termini
Inclou préstecs i hipoteques, leasings immobiliaris (amb avantatges fiscals) i rèntings per a adquisicions de béns d'equip.
Finançaments a curt termini
Inclou pòlisses de crèdit per millorar la gestió de la tresoreria i serveis per a la gestió de cobraments i pagaments a clients i proveïdors, mitjançant serveis de 'confirming', 'forfaiting' i 'factoring'.
Sistemes financers especialitzats
Sistemes de cobrament especialitzats que admeten el pagament de no residents a la zona euro: TPV's, e-commerce, BS Factura electrònica. Pots trobar informació més detallada d'aquests productes aqui
Descarrega el PDF
Descarrega la guia en PDF
Baixa'l
Àmbit
Psicologia, fisioteràpia, nutrició, centres de bellesa, centres esportius, veterinaris, dentistes, farmàcies… El sector del benestar és ampli i divers, però, malgrat la importància dels serveis que ofereix, molts projectes petits han de fer equilibris constants per sostenir-se, fer-se visibles i arribar a un públic fidel.
Inversió inicial en equipaments molt alta
Obrir un negoci al sector del benestar físic i emocional sovint requereix una inversió inicial elevada per adquirir equipaments especialitzats i complir amb normatives sanitàries o tècniques. És el cas de farmàcies, ortopèdies, centres mèdics, gimnasos, perruqueries, centres de bellesa o clíniques veterinàries. A més, cal sumar-hi el cost de llicències, reformes, maquinària, mobiliari, sistemes de climatització o esterilització, i el manteniment tècnic d'aparells. Aquesta barrera econòmica suposa un repte per a moltes iniciatives.
Un remei
Per fer viable el llançament de projectes en aquest sector, cada cop més iniciatives opten per fórmules de finançament específiques (com microcrèdits, línies ICO o ajuts sectorials) o per un model d'arrencada progressiva. Per exemple, començar amb una part dels serveis actius i anar incorporant equipaments a mesura que es consolida l'activitat. També és útil explorar el mercat de segona mà regulada (especialment en el cas d'equipament mèdic o estètic), o bé compartir espais i recursos amb altres professionals a través de coworkings especialitzats en salut i benestar.
La col·laboració amb col·legis professionals o gremis també pot ser clau: moltes vegades ofereixen assessorament, convenis amb proveïdors o condicions preferents de finançament a través d'acords amb entitats bancàries.
Banc Sabadell, per exemple, disposa de diversos serveis en aquest sentit. Alguns d'ells són el rènting, béns d'equip per a l'adquisició de maquinària i equipament, o el lísing, com a alternativa per a aquells que prefereixen quedar-se amb la propietat de la maquinària un cop finalitzada l'operació. A més, aquesta opció pot tenir avantatges fiscals derivats de l'amortització fiscal accelerada i l'ajornament del pagament de l'IVA. Per a l'adquisició d'equips biosanitaris, com els de diagnòstic, biosanitaris, robots de farmàcia, fitness o equipaments mèdics, molts negocis del sector sanitari, farmacèutic i de salut, opten pel Sanirenting, que els permet escollir lliurement el proveïdor.
Assumir més clients dels que es poden atendre
Molts professionals del benestar (centres de bellesa, psicòlogues, veterinaris, dietistes, fisioterapeutes, etc.) es troben amb agendes plenes, llargues llistes d'espera i la pressió constant d'encaixar més cites de les que poden sostenir. El problema no és només el volum, sinó la sensació de no arribar a tot, d'atendre per sobre de les pròpies forces i perdre qualitat en el servei.
Un remei
Per evitar la sobrecàrrega, cada cop més professionals implementen sistemes de gestió que els permetin establir límits clars, optimitzar el temps i prioritzar el benestar propi. Aquestes mesures inclouen reservar hores fixes de descans o supervisió, fer derivacions coordinades amb altres professionals de confiança o treballar amb llistes d'espera dinàmiques, que s'actualitzen en temps real i permeten omplir cancel·lacions avisant automàticament altres clients. Aquestes llistes poden ordenar-se segons criteris com la disponibilitat o la urgència, de manera que optimitzem l'agenda i milloren la fidelització. Algunes plataformes que integren aquestes eines són Booksy, Fresha, Sesami, Bookitit, AgendaPro o Setmore.
Una estratègia útil també és oferir serveis en grup, relacionats amb l'activitat que s'ofereix però obrint el ventall a activitats afins: sessions col·lectives de mindfulness, ioga terapèutic, cercles de paraula, tallers de gestió emocional o educació alimentària. Aquest format permet atendre diverses persones alhora, generar comunitat i fomentar l'acompanyament mutu entre participants, reduint la dependència exclusiva de l'atenció individual, així com optimitzar temps i ingressos.
Qui té cura de la persona cuidadora?
En el sector del benestar, moltes professionals dediquen el seu dia a cuidar la salut emocional i física dels altres, però sovint deixen de banda la pròpia. La manca de temps, recursos o espais de suport fa que sigui difícil aturar-se, descansar o demanar ajuda. Aquesta dinàmica pot derivar en esgotament emocional, dolors físics i sensació de soledat professional.
Un remei
Per cuidar sense esgotar-se, és fonamental que les professionals del benestar integrin espais de cura pròpia dins la seva rutina laboral. La supervisió, tant clínica com emocional, ajuda a gestionar els casos difícils, sostenir emocionalment el dia a dia i evitar l'aïllament. També es poden generar xarxes de suport mútues, com grups de trobada mensual, comunitats professionals o espais de formació vivencial.
La majoria de col·legis professionals disposen de serveis d'acompanyament i sovint fan jornades sobre salut emocional. El Col·legi Oficial d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya, per exemple, disposa del programa Apol·lònia, per acompanyar aquells professionals que poden desenvolupar problemes de salut mental. És un dels programes que s'impulsen des de la Fundació Galatea, creada l'any 2001 pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, i que vetlla per la salut i benestar de tots els professionals de la salut (medicina, infermeria, veterinària, farmàcia, psicologia, odontologia i treball social) i garantir una millor qualitat assistencial als ciutadans. La Fundació Galatea disposa d'una unitat d'acollida i també organitza diverses activitats sobre autocures.
Dificultat per fidelitzar clients
Moltes persones proven serveis puntualment, com una sessió de teràpia, una neteja facial o una visita al fisioterapeuta, però després no hi tornen. Això dificulta la sostenibilitat dels centres i impedeix construir una relació de confiança i seguiment, que és clau en els serveis de salut i benestar.
Un remei
Per fomentar la recurrència, cada vegada més professionals del benestar aposten per crear vincles a través de programes de seguiment, bonus mensuals, clubs de benestar, tallers o propostes comunitàries. Aquests formats no només milloren la continuïtat, sinó que també generen una relació més sòlida i emocional amb els usuaris, que esdevenen part activa del projecte.
Plataformes com Eventbrite o Meetup poden ajudar a dinamitzar aquestes propostes. També és clau tenir canals de comunicació actius, com newsletters o grups privats de WhatsApp o Telegram, que permetin mantenir el vincle entre sessions i oferir valor continuat. Eines com Mailchimp o Substack poden ser útils per fer-ho amb facilitat.
Competència elevada i pressió per destacar a les xarxes
En un sector cada cop més saturat, professionals del benestar com psicòlogues, dietistes, fisioterapeutes o terapeutes han de lluitar per diferenciar-se. Tenir un perfil actiu i atractiu a les xarxes socials s'ha convertit gairebé en una obligació per captar clients, però no tothom disposa de les eines, el temps o les habilitats per fer-ho.
Un remei
Per fer front a aquest repte, hi ha recursos formatius pensats per a professionals que volen comunicar-se millor sense que suposi un malson. Plataformes com Domestika o Melon School ofereixen cursos assequibles -alguns per menys d'un euro- per aprendre a crear continguts útils, tenir cura de la imatge digital i fer créixer la comunitat de manera orgànica. Molts dels cursos estan impartits per altres professionals independents que entenen les necessitats específiques del sector.
També es poden aprofitar cursos gratuïts com els MOOC de la UNED, amb itineraris dedicats a competències digitals per a professionals que treballen en la cura de persones. D'aquesta manera, és possible comunicar amb sentit i coherència sense renunciar al propi estil, ni caure en la trampa de la hiperexposició.
El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) també disposa d'un decàleg amb recomanacions bàsiques per a l'ús de les xarxes socials adreçat als professionals de la salut.
La formació contínua, més enllà de les xarxes socials, també és un altre dels reptes dels professionals de la salut i el benestar. Plataformes com Coursera ofereixen cursos gratuïts o de baix cost en àmbits com la psicologia, la nutrició, la gestió emocional o l'emprenedoria, impartits per universitats i institucions de prestigi. A més, moltes formacions permeten fer-se al propi ritme, cosa que facilita la conciliació amb la pràctica professional.
El sector del benestar físic i emocional, que inclou psicologia, odontologia, fisioteràpia, dietètica, centres de bellesa, etc., pateix desequilibris que van més enllà de la gestió diària dels centres o consultes. Des de fa anys, professionals i col·lectius reclamen canvis en la regulació, el reconeixement institucional i l'accés a recursos. Aquestes són algunes de les principals reivindicacions del sector:
Reconeixement institucional i valoració del sector
Tot i el seu impacte directe en la salut global de la població, moltes professions del benestar continuen sense un reconeixement oficial clar o amb marcs legals poc definits, cosa que afecta la seva visibilitat, protecció i accés a ajudes o subvencions.
Simplificació de tràmits i unificació normativa
Els requeriments per obrir i mantenir centres poden ser complexos i variables segons el municipi, amb normatives sovint pensades per a sectors sanitaris més grans. El sector reclama una regulació clara i unificada que faciliti la pràctica professional i redueixi la càrrega burocràtica.
Protecció davant la precarietat i l'autoexplotació
Amb una gran presència d'autònoms i projectes unipersonals, és habitual que els professionals del benestar treballin més hores de les desitjades, amb rendes inestables i poques cobertures. El sector demana millores en la protecció social, accés a drets i regulació de tarifes mínimes.
“Banc Sabadell és un referent per a les empreses del sector Salut i Benestar. Els clients ens trien per la nostra proposta de valor exclusiva, perquè adaptem les nostres solucions financeres a les seves necessitats i els oferim unes promocions úniques que afavoreixen i faciliten el benestar del seu negoci. Els professionals que confien en nosaltres valoren molt positivament el tracte directe amb el seu especialista”
Finançament per a l'adquisició d'equips
A través del rènting i el lísing, Banc Sabadell et permet finançar els béns de la teva empresa sense fer un desemborsament inicial. Pots finançar fins al 100% de l'import del bé a mitjà o llarg termini, coneixent la quota a pagar de forma anticipada i permetent tenir planificació i control sobre les despeses adaptant-se a la teva facturació i amb la possibilitat d'incloure-hi carència. A més, difereixes el pagament de l'IVA de la compravenda en diversos exercicis i te'n dedueixes fiscalment la inversió. Tot això, sense necessitat de fer cap desemborsament inicial. El rènting s'aplica a béns d'equip per a l'adquisició de maquinària i equipament, i el lísing és l'alternativa per a aquells que prefereixen quedar-se amb la propietat de la maquinària un cop finalitzada l'operació.
Facilitats de finançament per oferir als clients
Banc Sabadell posa a disposició dels negocis una solució de finançament perquè puguin oferir als seus clients particulars la possibilitat de pagar en quotes, independent de la seva entitat bancària, per assumir el cost dels tractaments. Aquesta solució està disponible al TPV Smart amb l'app d'InstantCredit (fins a 2.500 €) o mitjançant el web per a negocis de Sabadell Consumer (fins a 30.000 €). Amb un procés digital, senzill i concessió del crèdit al moment. També ofereix per a cobraments concrets la possibilitat d'oferir als socis la nova modalitat de pagaments automàtics mensuals amb targeta de crèdit o dèbit (disponible només amb TPV virtual o TPV Smart Phone&Sell).
Assegurances de responsabilitat civil
Banc Sabadell disposa d'una assegurança per a empreses, comerços o autònoms que volen cobrir els danys ocasionats a tercers, pels quals poden resultar responsables civilment, en l'exercici de la seva activitat. Els avantatges d'aquesta pòlissa són diversos, però destaca especialment per l'àmplia cobertura de riscos que ofereix: cobreix danys materials o personals causats durant l'execució dels treballs propis de l'activitat, danys personals causats a treballadors, així com danys personals o materials que es puguin produir després del lliurament dels treballs. També inclou la cobertura de les despeses de defensa i les fiances civils, i ofereix flexibilitat pel que fa al capital a assegurar, amb diverses opcions adaptades a les necessitats específiques de cada empresa.
Descarrega el PDF
Descarrega la guia en PDF
Baixa'l
Àmbit
La restauració és un sector vibrant, motor econòmic i part fonamental de la vida social i cultural del país. Però també és un dels àmbits amb més precarietat, jornades intenses i dificultats per conciliar. Quins són els seus reptes i com s'hi està responent?
Inversió inicial molt elevada
Posar en marxa un negoci de restauració comporta una inversió inicial elevada: cal condicionar un local, adquirir maquinària específica, complir amb normatives sanitàries i obtenir diverses llicències. Això suposa una barrera important per a moltes persones emprenedores, especialment si no tenen suport financer o accés a finançament assequible.
UN REMEI
Per fer front a la inversió inicial en locals i equipaments, cada cop més projectes de restauració opten per fórmules de finançament flexibles i serveis de lloguer operatiu.
Banc Sabadell facilita la renovació d'equipaments essencials del negoci, climatització, mobiliari, equips de cuina, terrasses o cafeteres professionals, amb una quota fixa mensual i total llibertat d'elecció de proveïdor, fet que permet mantenir la qualitat sense comprometre la tresoreria.
També és recomanable aprofitar els recursos públics existents. Entitats com Barcelona Activa ofereixen assessorament personalitzat, formació gratuïta i recursos pràctics per a projectes de restauració en fase d'arrencada o consolidació.
Els preus de les matèries primeres no deixen de pujar
L'encariment dels subministraments, les matèries primeres i els lloguers fa que molts bars i restaurants treballin amb marges molt ajustats. En els darrers anys, l'augment sostingut de l'índex de preus al consum (IPC) i la pujada de costos com els aliments frescos, l'oli, l'electricitat o el gas han impactat directament en la rendibilitat del sector. Aquesta situació obliga a prendre decisions més eficients, optimitzar processos i fer un seguiment rigorós dels costos per garantir la viabilitat del negoci.
UN REMEI
Davant l'escalada generalitzada de preus, una gestió intel·ligent dels costos és clau per mantenir la viabilitat dels negocis de restauració. Una bona estratègia comença per revisar la carta, adaptant-la a productes de temporada i proximitat, que sovint tenen millor relació qualitat-preu i redueixen la dependència de mercats externs. A més, simplificar l'oferta pot ajudar a millorar la rotació de productes, evitar malbarataments i optimitzar els processos de cuina.
Negociar condicions amb proveïdors, compartir compres amb altres establiments o introduir criteris d'eficiència energètica també són accions que poden tenir un impacte directe en la rendibilitat. En aquest sentit, eines digitals com Gstock permeten fer un seguiment precís de l'estoc, analitzar el rendiment de cada plat i identificar fugues de beneficis, ajudant a prendre decisions basades en dades reals.
Pel que fa al finançament del dia a dia, la Línia de Pagaments Online de Banc Sabadell és una solució àgil i online, que permet fer front a despeses habituals com el pagament a proveïdors, nòmines, l'IVA, l'IRPF o l'impost de societats sense haver de recórrer a altres crèdits més lents o complexos. Aquesta línia pot ser especialment útil en períodes de menys ingressos, o davant imprevistos que posin pressió a la tresoreria.
Pressió per adaptar-se als criteris de sostenibilitat
Cada cop més normatives i expectatives socials exigeixen que bars i restaurants adoptin pràctiques sostenibles: reduir el malbaratament alimentari, gestionar millor els residus, eliminar plàstics d'un sol ús, o apostar per proveïdors de proximitat. Tot i que són canvis necessaris i ambiciosos, poden generar una càrrega afegida per a negocis petits, sovint amb pocs recursos o personal per gestionar aquesta transició.
UN REMEI
Molts establiments ja estan incorporant petits canvis amb gran impacte: oferir aigua filtrada, substituir els envasos d'un sol ús, donar sortida creativa a les minves o revisar els horaris d'equipaments per reduir el consum energètic. L''important és començar per accions assumibles, adaptades a la realitat de cada negoci.
Plataformes com Rezero ofereixen guies i formacions per reduir residus a l'hostaleria. També es pot comptar amb suport de gremis i iniciatives públiques que faciliten recursos i materials per fer el pas cap a una restauració més sostenible. La Fundació Restaurantes Sostenibles, per exemple, és una entitat referent que ofereix assessorament especialitzat, formació i distintius digitals per a restaurants que volen fer una transició real cap a la sostenibilitat.
Entitats bancàries com Banc Sabadell també ofereixen serveis pensats per acompanyar els negocis en la seva transició cap a una economia més sostenible. A través de productes financers adaptats a cada necessitat, faciliten el finançament de projectes com la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques, bateries d'emmagatzematge, vehicles elèctrics o amb etiqueta eco, dispositius de mobilitat personal, maquinària electrificada i altament eficient, o bombes de calor de baix consum.
Per fer el pas següent i fer visible aquest compromís, existeixen certificacions adaptades a tota classe de negocis. Una opció reconeguda és el segell Biosphere Sustainable Lifestyle, que avalua l'aplicació de bones pràctiques sostenibles i permet comunicar-les als clients de manera clara i fiable.
Dificultat per trobar personal
Un dels grans maldecaps del sector és la manca de personal qualificat, especialment en moments d'alta demanda com les temporades turístiques. A aquesta realitat s'hi suma la rotació elevada, les condicions laborals exigents i la percepció de poca estabilitat o projecció de futur, factors que dificulten retenir el talent. També costa trobar perfils formats en les noves competències que el sector necessita: coneixement de tecnologies digitals, sensibilitat per la sostenibilitat o habilitats comunicatives.
UN REMEI
Una de les claus per revertir aquesta tendència és enfortir els vincles amb escoles d'hostaleria i centres de formació professional per fomentar l'interès pel sector i assegurar una borsa de treball més sòlida. També és important invertir en la formació interna i en la millora de les condicions laborals per retenir el talent: horaris més flexibles, claredat en les expectatives i recorreguts professionals reals poden fer la diferència.
Plataformes com Barcelona Activa ofereixen formació específica i serveis de connexió amb talent jove, i entitats com el Gremi de Restauració impulsen iniciatives per dignificar la professió i crear itineraris més atractius dins del sector. Al portal Tria Educativa de la Generalitat de Catalunya es pot trobar tota l'oferta formativa pensada per al sector de la restauració. El Servei d'Ocupació de Catalunya també disposa d'una eina per localitzar cursos de formació ocupacional i especialitats formatives en turisme i hostaleria a tot Catalunya. Finalment, la Cambra de Comerç de Barcelona també ofereix formacions en gestió de recursos humans.
D'altra banda, cada cop més establiments recorren a serveis especialitzats de selecció i formació per a l'hostaleria, com Linkers o Hosco, que connecten negocis amb perfils formats i motivats. També poden ser útils els programes de formació subvencionada de Fundae, que permeten reciclar o promocionar l'equip sense costos afegits per a l'empresa.
Dificultat per conciliar vida laboral i personal
Els horaris extensos, les jornades fragmentades i la necessitat de disponibilitat en caps de setmana i festius fan especialment complicat conciliar la feina amb la vida personal al sector de la restauració. Aquesta realitat afecta tant les persones autònomes com les contractades, i genera fatiga, rotació elevada i dificultats per retenir talent. A més, la manca de referents de bones pràctiques en conciliació dins del sector complica la implantació de mesures efectives.
UN REMEI
Establir torns més estables, promoure el repartiment equilibrat dels horaris i fomentar una cultura d'equip més empàtica són accions clau per reduir l'estrès i millorar la fidelització del personal. Algunes empreses estan començant a aplicar sistemes de rotació que garanteixin descansos regulars i caps de setmana lliures rotatius. Formacions en lideratge emocional o eines com l'anàlisi del clima laboral poden ajudar a detectar i prevenir el desgast. L'Agència de Salut Pública de Catalunya disposa del programa "Conciliació de la vida familiar, personal i laboral", que pretén donar suport a les empreses i dotar-les d'eines perquè posin en marxa i desenvolupin accions per millorar la gestió dels recursos humans i el creixement de la satisfacció empresarial i personal mitjançant l'aplicació de mesures concretes com horaris d'entrada i sortida flexibles, teletreball, reducció de la jornada, etc.
D'altra banda, per a professionals autònoms que sovint no disposen de xarxes de protecció, Banc Sabadell ofereix el Subsidi Autònoms, una assegurança que garanteix ingressos en cas de baixa laboral (per malaltia, accident o intervenció mèdica). La persona assegurada pot rebre 30, 50, 75 o 100 euros al dia (segons la cobertura contractada), des del primer dia de la baixa, sense necessitat d'esperar l'alta mèdica.
El sector de la restauració és un dels pilars econòmics i culturals de Catalunya. Genera ocupació, atrau turisme i contribueix a la vida social i comunitària de pobles i ciutats. Tot i això, els professionals del sector han de fer front a una sèrie de reptes estructurals que van més enllà del dia a dia dels fogons o de la gestió de sala. Aquestes són algunes de les principals demandes del sector:
Simplificació administrativa i coordinació normativa
Els tràmits per obrir i mantenir un establiment poden resultar feixucs i dispersos entre diferents nivells administratius. Les normatives sanitàries, laborals i d'activitat sovint són complexes o poc adaptades a la realitat del sector. Per això, es demana una simplificació dels processos i més coordinació entre institucions per facilitar la gestió.
Adaptació a criteris ambientals sense perdre competitivitat
Les exigències creixents en matèria de sostenibilitat (gestió de residus, estalvi energètic, reducció del plàstic) requereixen inversions i canvis operatius que no sempre són fàcils d'assumir, especialment per a petits negocis. Cal suport tècnic i incentius econòmics per fer la transició verda viable.
Reconeixement de la gastronomia com a motor cultural i econòmic
La gastronomia catalana és un actiu identitari, cultural i turístic de primer ordre. Més enllà del seu valor econòmic, el sector demana posar en valor el paper de la cuina com a element clau de cohesió social, innovació i projecció internacional del país. Reconèixer-ne la centralitat també implica invertir-hi, protegir-ne la diversitat i afavorir-ne la professionalització.
“Banc Sabadell és un referent dins del sector de la restauració; les nostres campanyes comercials s'ajusten a la realitat dels restauradors i els oferim una àmplia gamma de productes, destacant l'oferta diferencial de terminals de pagament. Quan els potencials clients ens acaben escollint, sempre aconseguim relacions a llarg termini, de confiança. Per a nosaltres el més important és la proximitat amb els negocis, és el valor que més ens representa”
Serveis de rènting per adquirir equipaments
Banc Sabadell facilita la renovació d'equipaments essencials del negoci, climatització, mobiliari, equips de cuina, terrasses o cafeteres professionals, amb una quota fixa mensual i total llibertat d'elecció del proveïdor, fet que permet mantenir la qualitat sense comprometre la tresoreria.
Línia de pagaments online
La Línia de Pagaments Online de Banc Sabadell és una solució àgil i online, que permet fer front a despeses habituals com el pagament a proveïdors, nòmines, l'IVA, l'IRPF o l'impost de societats sense haver de recórrer a altres crèdits més lents o complexos. Aquesta línia pot ser especialment útil en períodes de menys ingressos, o davant imprevistos que posin pressió a la tresoreria.
Subsidi per a autònoms
Per a professionals autònoms que sovint no disposen de xarxes de protecció, Banc Sabadell ofereix el Subsidi Autònoms, una assegurança que garanteix ingressos en cas de baixa laboral (per malaltia, accident o intervenció mèdica). La persona assegurada pot rebre 30, 50, 75 o 100 euros al dia (segons la cobertura contractada), des del primer dia de la baixa, sense necessitat d'esperar l'alta mèdica.
Descarrega el PDF
Descarrega la guia en PDF
Baixa'l
Àmbit
El món rural aguanta amb força, però també amb moltes dificultats. La ramaderia catalana treballa en un equilibri fràgil entre tradició i innovació, amb marges ajustats i exigències creixents. Quins són els reptes més urgents i com s'hi pot fer front?
El relleu generacional no està garantit
La mitjana d'edat dels ramaders a Catalunya supera els 50 anys, i cada vegada hi ha menys famílies que tenen algú jove disposat a agafar el relleu. El sector pateix una falta de reconeixement social i econòmic, i sovint la percepció és que dedicar-se a l'agricultura i la ramaderia comporta sacrificis que no es veuen compensats. La solitud, la pressió constant i la inestabilitat econòmica no ajuden.
Un remei
Una de les iniciatives més útils és la creació de vincles entre pagesos i agricultors a punt de jubilar-se i joves que volen començar. El Banc de Terres de la Diputació de Barcelona facilita aquest traspàs, posant en contacte explotacions sense relleu amb persones disposades a continuar-les'
Des de l'administració també s'impulsen diversos programes de mentoria en aquest sentit, com ara el que està en marxa des del Servei de Formació Agroalimentària (SFA), unitat del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA) que gestiona les 15 escoles agràries de Catalunya, amb l'objectiu d'acompanyar i assessorar joves amb idees de negoci viables en el sector agropecuari.'
El programa va dirigit als joves que van sol·licitar l'ajut de primera instal·lació i es tracta d'una de les actuacions previstes dins l'Estratègia de Relleu Generacional de Catalunya.
Els costos de producció no deixen de pujar
Durant els darrers anys, els costos vinculats a l'agricultura i la ramaderia s'han disparat. El preu dels pinsos, l'electricitat, el gasoil i el manteniment de la maquinària s'han incrementat de manera notable, mentre que els preus de venda sovint no han pujat al mateix ritme. Aquest desajust constant obliga moltes explotacions a treballar amb marges mínims o, directament, per sota del llindar de viabilitat.
Un remei
Davant l'increment constant del preu de l'electricitat i el gasoil, moltes explotacions opten per generar part de la seva pròpia energia, mitjançant instal·lacions de plaques solars o sistemes de biomassa adaptats a les necessitats del sector. Tot i que els grans ajuts com els Next Generation de moment han tancat convocatòries, hi ha alternatives: línies de finançament bonificat, acords amb cooperatives locals i opcions de lísing energètic (lloguer amb manteniment inclòs), que eviten la inversió inicial elevada.
Afrucat, l'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya, per exemple, va crear i gestiona des del 2008 un grup de compra conjunta de l'electricitat consumida per les centrals fructícoles de Catalunya, al qual s'han incorporat també firmes de l'Aragó, un model d'èxit reconegut a tot Europa i copiat per moltes altres entitats.
La burocràcia fa perdre hores (i ànims)
Qualsevol persona que gestioni una explotació d'agricultura o ramaderia sap que la feina al camp no s'acaba quan es tanquen les portes. Certificats, normatives sanitàries, informes ambientals, ajuts europeus, traçabilitat digital... La càrrega administrativa ha crescut de forma exponencial i molts professionals del sector senten que passen massa temps davant de pantalles i papers, i massa poc amb els animals.
Un remei
Sovint els pagesos han de fer tràmits en fins a 27 plataformes diferents. És per això que les cooperatives agràries ofereixen serveis de gestió documental centralitzada per a les seves sòcies i socis. Això permet delegar les tasques més feixugues com la tramitació de subvencions PAC, els registres sanitaris i les actualitzacions censals i centrar-se en l'activitat productiva.
A més, alguns d'aquests serveis ja integren eines digitals senzilles adaptades al mòbil, amb alertes i arxius ja preparats per a inspeccions. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya també disposa d'un catàleg dels serveis que presta al sector inclosos dins l'activitat de representació o bé amb tarifes reduïdes per a les cooperatives sòcies.
El consumidor vol saber més (i millor)
El perfil del consumidor ha canviat. Cada cop hi ha més consciència sobre la traçabilitat, el benestar animal, l'impacte ambiental i la qualitat nutricional del que mengem. Però respondre a aquestes expectatives implica un esforç extra per part dels ramaders i agricultors, tant en processos com en comunicació. Sovint cal fer inversions (per exemple, en millores de benestar animal), obtenir certificacions o redissenyar el model de venda. I això, evidentment, no sempre és fàcil ni immediat.
Un remei
Benvinguts a Pagès Tot l'Any (BaP) és un projecte de la Generalitat que va néixer el 2016 per donar a conèixer tots els productors de Catalunya, que obren les portes de casa seva per compartir la seva feina al camp, la pastura, la granja o l'obrador. És la forma de mostrar d'on neix tot allò que mengem i qui hi ha darrere dels aliments que arriben a les nostres taules. Una oportunitat per apropar-se a les explotacions i omplir el rebost comprant directament al productor. A més de generar ingressos complementaris, ajuda a explicar el valor del producte i a reforçar la confiança del consumidor.
Diversificar no és tan fàcil com sembla
Turisme rural, tallers educatius, elaboració de formatges, venda directa, experiències agroturístiques... Diversificar sembla la paraula màgica per sobreviure en entorns rurals, però la realitat és que posar-ho en pràctica demana temps, permisos, formació i recursos que no tothom té. A més, el marc normatiu actual sovint no acompanya: no és el mateix produir que transformar o acollir visitants.
Un remei
El Programa de Desenvolupament Rural (PDR) és un dels principals instruments de què disposa la Generalitat de Catalunya per promoure una política estructural dirigida al món rural, donant especial atenció als sectors agraris i forestals. Els fons del PDR cobreixen des de millores estructurals a explotacions fins a projectes de transformació agroalimentària, iniciatives de valorització del patrimoni rural, turisme sostenible o serveis ambientals. A més, el programa incorpora una línia específica d'ajuts per a joves agricultors i ramaders que vulguin impulsar noves activitats o adaptar-se als nous models productius.
El sector agrari i ramader, igual que molts altres sectors a Catalunya, fa front a reptes als quals no sempre es pot posar remei a nivell empresarial. Hi ha problemàtiques estructurals que també suposen un maldecap per al sector i que són rellevants. Aquestes són algunes de les preocupacions estructurals per a les quals el sector demana canvis:
Preus justos i regulació del mercat
Reclamen que es garanteixin preus de venda per sobre dels costos de producció i denuncien que moltes vegades es venen productes (llet, carn, cereals, fruita) per sota del preu de cost.
Contractació adaptada i regularització de la mà d'obra
La pagesia continua sense tenir una modalitat de contracte adaptada a les feines de temporada, fet que l'obliga a fer servir fórmules pensades per a altres sectors i que no funcionen al camp. A més, milers de persones disposades a treballar no poden fer-ho legalment per falta de papers: el sector reclama poder-les contractar de manera regular i immediata.
Protecció real al model de pagesia
La pagesia demana a les administracions una protecció real del seu model, que inclou accions com la celeritat en el pagament d'ajuts per sequera, la simplificació burocràtica i la finestreta única, la protecció del sòl agrari i la inversió en les infraestructures rurals bàsiques
“Banc Sabadell Segment Agrari es posiciona com un aliat clau per al sector agrari i ramader, oferint una gamma de serveis financers especialitzats per facilitar l'accés a la modernització del sector de manera sostenible i eficient, així com una millora de la competitivitat dels agricultors i ramaders. Una de les claus de l'èxit és que totes dues parts parlem el mateix llenguatge i ens esforcem perquè segueixi sent així”.
Préstecs
Ofereixen la possibilitat d'obtenir el capital necessari per finançar plantacions, maquinària, bestiar, avançar ajuts, etc., sense comprometre la liquiditat de l'agricultor o ramader. Amb condicions adaptades a les necessitats del sector, aquests préstecs ofereixen terminis flexibles.
Préstec FLEXI Agro — Un préstec per al dia a dia, amb total flexibilitat de pagament. Permet avançar l'import de la PAC i altres ajudes, la prima d'Agroseguro o simplement cobrir les despeses de campanya. Així, es disposa de liquiditat segons les necessitats.
Préstec Plantacions — Pensat per a agricultors que necessiten finançar la plantació d'arbres o cultius (fruiters, oliveres, vinyes, ametllers, etc.) que requereixen una inversió inicial elevada i diversos anys per donar rendiment.
Préstec Granja — Pensat per a ramaders que necessiten finançar la millora, ampliació i/o construcció de la seva explotació o granja.
Renting i leasing
Són alternatives financeres que permeten a agricultors i ramaders utilitzar maquinària sense haver-la d'adquirir. Inclouen el manteniment i la gestió dels equips, eviten l'endeutament, ofereixen avantatges fiscals i permeten renovar els models per altres de més moderns.
Renting Agro — Tot en un únic contracte, amb la possibilitat d'incloure el 100% de la inversió. Les quotes es consideren despesa directa i l'IVA és deduïble.
Leasing per a bestiar boví — Pensat per a l'adquisició de vaques lleteres o nodrisses, permet una avantatjosa deducció fiscal
Renting per a granges — Facilita la modernització o construcció de granges amb finançament flexible.
Convenis d'àmbit europeu i APP Agro
Banc Sabadell també està adherit a convenis d'àmbit europeu (BEI), estatal (ICO-MAPA-SAECA) i autonòmics (ICF DARP, Avalis) per donar resposta a qualsevol necessitat de finançament o liquiditat del sector. Aquests convenis permeten accedir a condicions preferents i afavoreixen la renovació i modernització dels equips.
A més, els clients disposen de l'APP Agro, des d'on poden accedir a notícies rellevants del sector, informació sobre subvencions, una agenda d'esdeveniments destacats i detalls sobre els convenis de col·laboració del Banc Sabadell amb els principals actors del sector, entre altres recursos d'interès
Descarrega el PDF
Descarrega la guia en PDF
Baixa'l