Amb el suport de:

Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat CCAR
No perquè passa lluny, deixa de passar
espiral
reixa

No

perquè

passi

lluny,

deixa

de

passar

Amb el suport de:

Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat CCAR
Diverses investigacions d’organitzacions internacionals revelen com el Marroc, Mauritània i Tunísia, entre d’altres, amb finançament de la UE, detenen i desplacen persones migrades i refugiades i les abandonen al desert per impedir que arribin a Europa.
Testimonis denuncien segrestos, extorsions, violència sexual i tortures. La UE i l’ONU coneixen aquestes pràctiques des de fa anys.
Aquestes operacions s’han intensificat amb acords bilaterals i multilaterals dins la política europea d’externalització de fronteres, que transfereix fons a tercers països per frenar la migració i eludir responsabilitats en drets humans i protecció internacional.
Les vies dignes i segures són el camí per garantir que les persones refugiades i migrades no queden desprotegides enfront dels abusos, i que es compleixin de forma efectiva els valors ètics i morals darrere la creació de la UE.

01

Com gestiona Europa la migració ara mateix?

<span>Com gestiona Europa</span> la migració ara mateix?

02

Quin impacte té no aplicar les vies dignes i segures?

Quin impacte té <span>no aplicar les vies dignes i segures?</span>
El marc jurídic actual ja permet generar condicions per a facilitar les de vies dignes i segures, però a la pràctica l’aplicació és gairebé inexistent
Tot i que el dret al refugi és un dret reconegut internacionalment, el principal problema és que els estats únicament l’apliquen una vegada que la persona arriba al territori de l’Estat al qual sol·licita aquesta protecció, en comptes de poder-lo reconèixer en el seu país d’origen.
Arribar al país on es busca protecció és justament on la vida i els drets humans de milers de persones migrants perillen
Els països de la UE obliguen a les persones migrades i refugiades a sol·licitar asil a territori, i obstaculitzen les vies d’accés a través de polítiques d’externalització i control de fronteres, posant les seves vides en risc.

03

Quins són els acords aprovats ara mateix?

Albània

2023

Milions d’euros

Bòsnia i Hercegovina

2021

Milions d’euros

2023

Milions d’euros

Egipte

2022

Milions d’euros

Geòrgia

2023

Milions d’euros

Líbia

2023

Milions d’euros

Marroc

2023

Milions d’euros

Turquia

2016

Milions d’euros

2022

Milions d’euros

Níger

2022

Milions d’euros

Balcans occidentals

2022

Milions d’euros

Sèrbia

2021

Milions d’euros

2022

Milions d’euros

04

Què en diuen els testimonis?

David Yambio

President de Refugees in Libya

“Vaig ser sotmès a tortures per haver marxat d’un país en conflicte”

Quina és la història de David Yambio?

Vaig néixer en un camp de desplaçats interns al Sudan, i la meva família es va veure obligada a fugir quan jo només tenia dos mesos. Vam viure en diversos països veïns, i més endavant vam tornar al nostre país, però arran del conflicte el país es va dividir en dos: el Sudan del Sud i el Sudan del Nord. Jo pertanyo al nord, i vaig viure enmig del conflicte durant molts anys, fins que vaig marxar del país l’any 2016. Vaig buscar refugi en diferents països, incloent-hi el Txad, on vaig passar dos anys. El 2018 vaig arribar a Líbia, vaig ser sotmès a un tracte inhumà, tortura, esclavitud, detenció arbitrària i treball forçat. Cada vegada que vaig intentar travessar el Mediterrani vaig ser capturat i retornat a Líbia, on vaig ser empresonat. Així fins a quatre intents, tots fallits.

Com va afrontar la situació aleshores?

L'octubre del 2021 ens vam unir per protestar contra aquest tracte inhumà, i això va donar lloc a la fundació de Refugees in Libya, que ha estat i continua sent una veu per a les persones que es troben en una situació desesperada. Ningú hauria de ser obligat a deixar casa seva i convertir-se en refugiat. Un cop ets en aquesta situació, necessites que es respectin els teus drets i que es reconegui la teva humanitat. Això és precisament el que a mi em va faltar. Per tant, va ser necessari començar a defensar-me a mi mateix i també a altres persones arreu del món, especialment a Líbia.

Com veus el futur per a les persones migrants i refugiades a l’Àfrica i també a Europa?

El futur no és gaire esperançador, perquè cada dia es creen nous mecanismes per deshumanitzar les persones migrants i refugiades, per no veure-les, per no protegir-les. S’estan implementant noves estratègies per silenciar les veus de les persones refugiades i invisibilitzar la seva presència dins de la comunitat. Tot i això, continuem buscant espais on puguem encaixar dins de la societat comuna, tant europea com africana, per pressionar els nostres governs i els nostres polítics a crear un nou relat, a construir una nova narrativa que inclogui tothom.

Quin missatge t’agradaria compartir amb les persones que estan passant per una situació similar a la teva?

A les persones que ara mateix són a Líbia, a Tunísia, al Sudan, a Palestina, a Ucraïna, al Marroc, al Congo: us veig. I aquest ja és un missatge immens. Quan jo era en la vostra situació, hauria volgut sentir aquestes paraules. La gent d’Europa, la gent d’arreu de l’Àfrica, persones com jo, us veiem. Sentim les vostres històries, expliquem les vostres històries sempre que en tenim ocasió, i treballem sense parar per assegurar-nos que la vostra veu sigui escoltada, per garantir que tingueu un espai com a éssers humans, per preservar la vostra humanitat. No us rendiu. El fet de ser una persona refugiada ja és una prova immensa de coratge. Vol dir que voleu el bé per a la societat, que voleu el bé per a la humanitat. Perquè si us haguéssiu quedat enrere, potser hauríeu estat obligats a cometre un crim, a prendre la vida d’una altra persona per sobreviure. Així que aquest camí no el feu sols. Som molts els qui l’estem recorrent junts, i junts podem avançar cap a una humanitat millor. No us rendiu.

Roland Fosso

Escriptor i activista

“Algú que ve a casa nostra no el podem veure com un enemic”

Què et va forçar a sortir del teu país?

La mort sobtada de la meva mare. Va morir de càncer, tot i que això no ho vaig saber fins molt de temps després. A l’Àfrica no li van detectar el càncer com l’haurien detectat a Europa. Malalties que aquí es detecten fàcilment, allà no. Al morir la meva mare em vaig veure obligat a abandonar la meva terra, el Camerun, per buscar una vida millor. Però m’havien venut la moto –una moto sense roda– i la realitat de venir a Europa va ser diferent del que creia.

Com vas afrontar la situació?

No va ser fàcil, va ser un infern de dificultats. També un aprenentatge de vida que em va donar eines per poder donar suport a altres persones que passen pel mateix. De vegades la gent que arriba a Europa no pot ni explicar el que ha patit, per por o perquè se n’han desconnectat: extorsions, la tanca de Melilla… Jo vaig poder creuar al cinquè intent. El viatge també em va ajudar a conèixer la gran riquesa del meu continent. És vergonyós que els africans no puguin aprofitar-la. Quan marxes de casa, sents que no hi ha tornada. Tornar és un fracàs, i no vols que a casa et vegin com un fracassat. El viatge també em va fer madurar i consolidar la meva fe en Déu. Vaig aprendre que tots hem de tenir fe en alguna cosa, jo sento que la meva mare sempre és a prop meu. Tinc fe en Déu i també en els altres. Si no confiem en els altres mai confiarem en nosaltres. El viatge que vaig fer va ser com una universitat, una universitat on vaig aprendre a sobreviure als límits de les legalitats i a la violència de la vida: a Costa de Marfil em van prendre tots els diners i van matar un company de viatge.

Com veu el futur per a les persones migrants i refugiades a l’Àfrica i també a Europa?

El futur és fosc. És fosc perquè totes les institucions, institucions polítiques i econòmiques internacionals, impedeixen el nostre desenvolupament i ens obliguen a emigrar d'aquesta manera tan dràstica i tan complicada. I, un cop arribem aquí, quines oportunitats tenim? Aquí hi arriba molt de talent però no s’aprofita, cal donar més suport als nouvinguts. Des de les institucions s’ha de poder saber qui ve, qui és, què necessita. Aquestes persones venen amb una motxilla plena de coses que poden ser molt positives dins de la nostra societat. El racisme i la xenofòbia són ignorància, això també m’ho ha ensenyat l’experiència.

Quin missatge t’agradaria compartir amb les persones que estan passant per una situació similar a la teva?

A la vida sempre trobarem dificultats, i no hem de perdre mai l’esperança ni la confiança en nosaltres, perquè és aleshores quan ens perdem pel camí. Que es donin suport mutu, que no vegin els altres com a enemics. I als autòctons els diria el mateix. Algú que ve a casa nostra no el podem veure com un enemic. Ens hem de veure com a iguals, perquè tots podem aportar i posar-nos al servei d’una nova humanitat i construir un futur junts. Així és com esborrarem les diferències entre nosaltres: trobant el que ens fa iguals.

05

Què en diuen els experts?

Francesco Gatta

Investigador en dret migratori

“Ja n’hi ha prou de paraules, cal implementar les vies dignes i legals”

Les vies dignes i legals són crucials, perquè cada cop més migrants deixen els seus països a causa de guerres, conflictes, crisis, el canvi climàtic… Molta gent no té la manera d’arribar a Europa: tenen els documents, tenen els diners, una família, una feina, tenen les habilitats i estan disposats a començar una nova vida a Europa, a contribuir i pagar impostos, però no poden viatjar-hi perquè no hi ha canals legals.
Les vies dignes s’han discutit des de fa dècades a la Unió Europea, però les paraules no s’han traduït en fets. Calen més esforços i intents per implementar-les.
Les vies legals són un ‘win-win’: són bones per als estats i per als governs, perquè poden organitzar la migració, i també per als sol·licitants d’asil, que poden venir legalment, amb dignitat i amb seguretat. Això sí, cal implementar-les de manera concreta. Ja n’hi ha prou de paraules. Ara cal aplicar-les de veritat.

Gemma Pinyol

Directora de polítiques migratòries a Instrategies i investigadora del GRITIM-UPF

“Un sistema democràtic ha de proporcionar vies legals i segures”

Tenim uns models migratoris que cada cop construeixen polítiques més tancades, polítiques que dificulten l’accés a les persones sol·licitants d'asil. No pot ser que no siguem capaços de donar resposta a les persones que necessiten protecció internacional. Les vies legals i segures permeten que les persones evitin processos de viatge sense protecció i en els quals se'ls vulneren sistemàticament els drets.
Un sistema democràtic ha de promoure aquestes vies legals i segures. Això facilitaria, a més a més, un acompanyament no només en el viatge, sinó també en la integració i en el procés de formar part de la nova societat en què viurà.
Les vies legals i segures també permeten que les comunitats d'acollida participin i generin solidaritat, compromís i sensibilització sobre un tema tan important com és la protecció dels drets dels ciutadans i de les persones refugiades.

06

Acords fallits que reforcen polítiques que vulneren els drets humans

Acords fallits que reforcen polítiques <span>que vulneren els drets humans</span>
La vulneració de drets humans s’ha incrementat exponencialment en els últims anys, especialment arran de la crisi de la gestió migratòria de 2015.
El Pacte Europeu de Migracions i Asil (PEMA), aprovat el passat mes d’abril, reforça encara més la tendència cap a l’externalització de fronteres.

Aquest nou pacte:

Se centra en mesures repressives perquè les persones refugiades i migrades no puguin arribar a territori europeu

Permet pagar per no acollir (20.000€ per persona no acollida)

Els estats econòmicament més solvents podran no acollir

Immediatament, aquestes vides passaran a ser mercaderia

Permet deportar les persones que no compleixin els requisits d’asil

Es podrà discriminar els sol·licitants d’asil segons la seva nacionalitat

Els estats podran suprimir les seves responsabilitats en garantir el dret d’asil

Descarrega’t el PEMA

Descarrega’l
Il·lustració final
Els últims trenta anys la UE ha signat desenes d’acords amb tercers països, invertint milers de milions en polítiques d’externalització i control, que posen en risc les vides de les persones amb necessitats de protecció i asil.
En canvi, han generat una indústria lucrativa pel control migratori, beneficiant empreses i governs mentre provoquen patiment i vulneren drets humans, en comptes d’establir mecanismes existents que garanteixen el dret a migrar de forma segura i el dret a l’asil i a una acollida digna.
Les vies dignes i segures són fonamentals per assegurar que es respectin els drets humans i els principis ètics i morals que han de regir les polítiques de la Unió Europea.

Vols saber-ne més?

visita la nostra web
Il·lustracions i disseny:

Irene Gutiérrez

| Programació:

Joan Guinart , Roger Pujol